iPhone 6 Plus

Search
Close this search box.

Duizenden mensen hebben zich al aangemeld voor Apple’s ResearchKit

Deel artikel

Onderzoekers van Stanford University waren verbijsterd toen ze afgelopen dinsdag wakker werden en het nieuws ontvingen dat ruim 11.000 mensen in minder dan 24 uur zich hadden aangemeld voor een cardiovasculair onderzoek met behulp van Apple’s ResearchKit.

Normaal gesproken duurt het een jaar en moet er flink gelobbyd worden om uiteindelijk 10.000 mensen te vinden die mee willen doen aan een medische studie. De kracht van de iPhone is abnormaal stelt medisch directeur van de Stanford cardiovasculaire gezondheid, Alan Yeung.

Met ResearchKit, heeft Apple een pool gecreëerd van honderden miljoenen iPhone-bezitters van over de hele wereld. Het wordt voor artsen op deze manier veel makkelijker gemaakt om deelnemers aan onderzoeken te vinden, ofwel ze melden zich zelf aan. Al vijf academische centra hebben een applicatie ontwikkeld, die gebruik maakt van de accelerometers, gyroscopen en GPS sensoren van de iPhone om de progressie van chronische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en astma te volgen.

Naast de voorstanders van de Apple ResearchKit zijn er ook tegenstanders. Zij waarschuwen immers dat er potentiële fouten in de gegevens verzameld kunnen worden via ResearchKit en dat maakt de gegevens minder bruikbaar. De formulieren die toestemming moeten verlenen zijn niet voldoende duidelijk, of de toepassing daarvan zal niet volledig en nauwkeurig gegevens vastleggen en zo komt de privacy van de deelnemer in het geding.

Ondanks de waarschuwingen van andere onderzoekers, zijn de onderzoekers van Stanford University enorm trots op het aantal aanmeldingen van ruim 11.000 mensen in minder dan 24 uur.

Gerelateerd nieuws

Apple

Apple Pay, je nieuwe portemonnee

Voorbij zijn de dagen van het zoeken naar je portemonnee. Je hoeft nu nooit meer te zoeken naar de juiste creditcard of pinpas. Je hebt